3.01.2020

Raporty biologa terenowego

Audyty terenowe
Każda firma działająca w biznesie produkcji i przetwórstwa żywnościowego musi spełniać bardzo restrykcyjne wymogi jakościowe. Chodzi głównie o zasady BHP. Na nieszczęście tam, gdzie jest żywność, tam najczęściej ukazują się szkodniki takie jak myszy, szczury czy insekty.



Dostęp takich zwierząt do wnętrz produkcyjnych jest zabroniony i nie może posiadać to miejsca, zatem firmy powinny podejmować działania mające uniemożliwić szkodnikom dostanie się do zakładu. Biolog terenowy audyt wykonuje w takim przypadku z uwzględnieniem miejsca prowadzenia działalności, jego charakteru i rodzajów dostępnych zagrożeń. Biolog testuje, czy w firmie wszystkie drogi ewakuacyjne są na tyle bezpieczne, by szkodniki nie mogły się tam dostać. Tworzy się różnego rodzaju sprawozdania i ocenia, jak ma się to zabezpieczenie do tego, w jaki sposób funkcjonuje firma. Biolog terenowy raport sporządza przede wszystkim obiektywnie i rzetelnie w przyrównaniu do sytuacji, jaką zastał na miejscu w firmie. Do oceny bierze się różnorakie czynniki. Testuje się zastosowane rozwiązania, metody zapobiegania szkodnikom i ich tępienia. O ile te metody nie działają, niezbędne jest wykonanie dezynsekcji i deratyzacji, która ma na celu oczyszczenie terenu produkcji, a tym samym poprawę bezpieczeństwa zdrowia pracowników i późniejszych klientów dokładnie określonej firmy. Wielu przedsiębiorców działających w branży spożywczej nie zdaje sobie sprawy z tego, jak na prawdę ważna jest systematyczna kontrola jakości wykonywana przez doświadczonego biologia z uprawnieniami. Niewątpliwie nie warto tej kontroli odkładać w czasie.

Więcej informacji: biolog terenowy audyt.